Neem direct contact op of bekijk ons op LinkedIn | YouTube | Twitter.


Moeilijk in te vullen vacatures, blijven moeilijk in te vullen.

Officieel is de werkloosheid in Nederland tot half juni (u leest het goed) lager dan in november 2019. Met 314.000 werklozen, zitten we nagenoeg op de bodem van het aantal werklozen. Zelfs als de komende maanden de werkloosheid verder zal stijgen, bijvoorbeeld met twee keer ruim 50.000 personen, is 420.000 tot 450.000 werklozen nog steeds een bescheiden aantal, al is natuurlijk elke werkloze er één te veel. Het idee ontstaat dan al snel dat we van een werknemers- naar een werkgeversmarkt gaan. Maar die vlieger gaat maar op voor een klein aantal functiegroepen en sectoren.

Het is zelfs niet uit te sluiten dat in sommige deelgebieden de krapte zal toenemen, zoals in die van software development, data science en engineering/monteurs. Of in het meest gunstige geval van extreem krap zal buigen naar zeer krap. De reden daarvoor is dat het actieve én passieve aanbod van talent een stuk minder is. Dat heeft te maken met twee hele belangrijke ontwikkelingen:

  • Werknemers, zeker ouder dan 45 jaar -het grootste gedeelte van de Nederlandse arbeidsmarkt-, maar ook 30-plussers, zijn veel minder geneigd om te bewegen op de arbeidsmarkt. Ondanks dat ze gewild zijn en werkgevers bijvoorbeeld de proeftijd schrappen, wacht deze groep even af en kiest voor zekerheid. Vergeleken met bijvoorbeeld ZZP’ers waren zij sowieso al meer gehecht aan zekerheid
  • Buitenlands talent is door de coronacrisis naar huis gegaan en zal binnenkort ook lastiger te verleiden zijn de overstap te maken om te verhuizen.

Tegelijkertijd zien we dat een behoorlijke groep (18%) ZZP’ers terug wil in loondienst. Zeker de groep die gebruik heeft gemaakt van de Tozo-regeling. In veel gevallen zijn dat niet de schaarse doelgroepen. Wel is het zo dat er op de korte termijn ook vanuit de schaarse groepen op de arbeidsmarkt, extra aanbod te verwachten is. Daarbij zal vooral in het derde kwartaal ook een grote groep schoolverlaters zich aanbieden voor junior functies en traineeships in schaarse functiegebieden.

Hoe werf je lastige profielen in tijden van corona?

Kortom, het gaat er niet makkelijker op worden. Daarom is het juist nu zo belangrijk om in te zetten op goede arbeidsmarktcommunicatie. Vanzelfsprekend is de vacaturetekst daarbij cruciaal, maar ook hoe je als werkgever omgaat met de coronacrisis en hoe de sollicitatieprocedure er nu uitziet. Talent heeft vragen over zaken als de online onboarding, wanneer zij hun collega’s gaan ontmoeten en hoe de thuiswerkplek wordt ingericht. Goed communiceren en weten waar je moet zijn op de arbeidsmarkt (vacaturesites, nichesites, communities, e.d.) zijn essentieel om die hele kleine groep die er wél voor openstaat te verleiden. Vakmanschap en arbeidsmarktcommunicatie zijn cruciaal voor het invullen van de moeilijk in te vullen, en veelal bedrijfskritische vacatures. Een paar leuke tips om er een succes van te maken:

  1. Wees volledig transparant over alle corona maatregelen die je als organisatie neemt. Van thuiswerken tot hygiëne en van onkostenvergoedingen tot 1,5 meter sessies. Vermeld ze uitvoerig op je website.
  2. Deel tijdig in het proces de arbeidsvoorwaarden. Virtueel onderhandelen is een stuk lastiger, omdat je veel minder goed de mimiek en lichaamshouding van mensen kunt ‘lezen’. De arbeidsvoorwaarden eerder in het proces betrekken, voorkomt problemen (en tijdsverlies) later in het proces.
  3. Bereid de (online) onboarding goed voor met je collega’s. Veel gaat op afstand. Hoe ga je mensen goed leren en trainen op een digitale manier? Als de organisatie goede ervaringen heeft met online onboarding, deel deze dan online.
  4. Een goede vacaturetekst is essentieel, en daarvoor is een professionele intake met de hiring manager essentieel. Zonder intake geen werving 😉… vanzelfsprekend raad ik de 100% remote recruitment vacature intake van Recruitment Accelerator daarvoor aan.
  5. Organiseer een virtuele tour op kantoor (of laat deze maken). Zo kunnen mensen, zelfs als het kantoor (bijna) leeg is, een idee krijgen van parkeerplaats tot werkplek.

Geert-Jan Waasdorp

Wil je op de hoogte blijven, volg ons dan op LinkedIn.